понеділок, 24 січня 2022 р.

 Дистанційне навчання. 2 4.01.2022.

ТЕМА  Вправи на відпрацювання діафрагмального дихання.

Мета Ознайомити з технікою володіння діафрагмального дихання.

 https://youtu.be/1U6JYNo-yQw

ЯК ПРАВИЛЬНО ДИХАТИ ПРИ СПІВІ???   

   Правильне дихання-запорука здорової.щасливого життя. Воно дозволяє  наситити організм киснем допомагає боротися зі страхом, тривогою.Правильно дихати необхідно вокалістам.Існують наступні типи співочого дихання.

Ключичне.Саме високе дихання забезпечується роботою верхньої частини грудної клітки.Ключичне дихання не використовується вокалістами по ряду причин: не дозволяє брати потрібні порції повітря ,призводить до затискання м,язів.Співак високо піднімає плечі під час співу,виглядає не гарно.

.Діафрагмальне :низьке дихання,засноване на роботі преса.Якщо навчитися дихати животом,це дозволить поліпшити академічний спів.

Змішане.Діафрагмальне-черевне дихання.Саме поєднання  цих методик дозволяє працювати в будь-якому жанрі.

https://uk.perish.info/1112-why-breathing-is-so-important-to-a-vocalist.html


https://images.app.goo.gl/s1jmrdR67dq9YLbr5


https://www.youtube.com/watch?v=JKGH-2zYwNA


Перше питання, яке задає людина, що бажає опанувати майстерністю вокалу – як навчитися співати? І з чого почати? Перше, на що потрібно звернути увагу – це дихання.

Якість вокалу безпосередньо залежить від правильно поставленого співочого дихання.
Розглянемо типи вокального дихання:

— Грудне (ключичне або верхнегрудне) – таким диханням ми користуємося в звичайному житті, коли при вдиху відбувається розширення грудної клітини у верхній частині дихального апарату , живіт трохи втягується і спостерігається легке підняття ключиць і плечей .

— Костоабдомінальне – включаються в роботу грудна клітка , діафрагма і черевна порожнина .

— Діафрагматичне – задіюється діафрагма , активно скорочуються і розширюються м’язи діафрагми і черевної порожнини , спостерігається невелике висунення живота вперед. Є ще один нюанс – жінки дихають більше діафрагмою , тоді як чоловіки – животом.

Дихання потрібно брати в розслабленому стані , без напруги , тому як якщо дихання виробляється в напруженому стані , відбудеться «затиск» гортані , що згодом призведе до вузького , « затиснутого » звуку без тембрального забарвлення . При такому стані верхні ноти і правильна вокальна техніка неможлива, до того ж це недобре для голосу . Перед складною фразою або високою нотою потрібно вміти відпускати всю напругу і починати співати в стані фізичної свободи .

Поради:

— Коли співаєте і берете дихання , потрібно стояти прямо , розслаблено, відчувати опору в ногах – це запорука успіху правильного дихання ;

— Не треба набирати повітря занадто багато , слід навчитися брати стільки повітря , скільки потрібно для тієї або іншої фрази ;

— Навчіться віддавати дихання поступово , плавно і дбайливо видия в звук без поштовхів , що не форсуючи видих ;

— Запам’ятайте , що на вдиху повинні розсуватися нижні ребра , повітря при цьому йде вниз не тільки в діафрагму , а й у живіт , спину , боки і поперекову частину , по всьому колу тіла. При такому взяття дихання заповнюється нижня частина легенів.

Вправи на дихання :

Ось деякі класичні вправи на розвиток дихання , які я використовую на уроках академічного та естрадного вокалу , їх також можна виконувати в домашніх умовах. Кожна вправа виконується по кілька хвилин:

— Зробити вдих і повільно , плавно на звук « с-с -с …» або на звук « ш- ш- ш … » видувати повітря , при цьому стежити за тим , щоб звук був рівний, без поштовхів і не «качався ».

— Покласти руки на боки (ребра ) і глибоко вдихнути , при цьому відчути руками , як розходяться ребра в сторони. Слідкуйте , щоб плечі не піднімалися , і на видиху починайте вважати чітко вголос , поступово відчуваючи , як під руками повільно зсуваються ребра і плавно виходить звук.

— Три коротких вдиху , а потім – повільний видих , стежити за тим , щоб не було затримки дихання , плечі не піднімалися.

— На чотири рахунки вдих , потім на чотири рахунки активний видих , без затримки дихання . Цю вправу можна робити і на 6 , і на 8 , і на 12 рахунків .

— На два рахунки активний вдих і потім на 4 рахунки видих. Після виконання даної вправи потрібно виконати це ж вправу , але з видихом на рахунок 6 , потім 8 , 10 , 12.


 

 

 



 

 


        

ї


Немає коментарів:

Дописати коментар

 Мистецька акція Великодній кошик для Захисника   Усі кошти зібрані передано родинам наших мужніх Захисників.   У заході приймали участь вих...