четвер, 10 березня 2022 р.

 ТЕМА ДИкція.Вправи на дикційний апарат.


Корисні вправи для розробки дикції і артикуляції, які можна робити вдома


Однією з перших завдань, які ставить школа вокалу для початківців, це розробка артикуляції (правильної роботи мовного апарату) і дикції (здатності говорити виразно і чітко).

При неправильні артикуляції, вокаліст може відставати в ритмі при виконанні композиції.  Наприклад, якщо в звичайній мові людина звикла широко відкривати рот при вимові звуків «О» і «А», то це може уповільнити спів і призведе до збою ритму.  При цьому вокаліст може навіть не розуміти, чому так відбувається.  Але викладач вокалу чітко визначить, що проблема саме в неправильній артикуляції.  Безумовно, уроки вокалу включають спеціальні вправи, які виправлять ситуацію.  Але працювати над дикцією і артикуляцією можна і вдома.  Це абсолютно не складно.  Досить у вільний час робити нехитрі вправи.

Корисні вправи

Отже, вдома можна робити такі вправи:

* Висовувати язик вниз, намагаючись дістати їм до підборіддя.  Це дозволить розігріти м’язи язика.

* Для розігріву мови можна робити їм кругові рухи за годинниковою і проти годинникової стрілки, торкаючись до щік.  Рот при цьому повинен бути закритий.

Вправа «Куліса».  Необхідно відкрити і «натягнути» губи на зуби і починати поступово відкривати рот все ширше і ширше.  Край губ при цьому повинен як би завертатися за зуби протягом всієї вправи.  Повторювати ії потрібно 10-12 разів.

Вправа «Каченя».  Максимально витягнути губи в трубочку і при цьому намагатися розширити щоки так, ніби ви посміхаєтеся, не змінюючи положення губ.  Повторювати 10-12 разів.

Вимова скоромовок

Використовувати можна будь-які скоромовки, які ви знаєте або знайдете в інтернеті.  Головне, вимовляти їх правильно.  Починати вимовляти скоромовки потрібно в повільному ритмі, чітко промовляючи кожен звук.  Тим, хто вже відвідував курси вокалу і знайомий з поняттям «опора», потрібно вимовляти скоромовку на опорі, застосовуючи співоче дихання.

Після того як скоромовка проговорена повільно кілька разів, поступово потрібно прискорити темп, стежачи за тим, щоб не погіршилася якість промовляння.

Коли скоромовку вийде промовляти чітко і швидко, потрібно чимось заняти руки: взяти будь-який предмет, підкидати і ловити його в процесі вимови.  Це дозволяє довести вимову завченої фрази до автоматизму, що потім теж стане в нагоді на уроках по вокалу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

 Мистецька акція Великодній кошик для Захисника   Усі кошти зібрані передано родинам наших мужніх Захисників.   У заході приймали участь вих...