понеділок, 28 березня 2022 р.

ТЕМА ГІГІЄНА Голосового апарату.

МЕТА Розкрити основні правила зберігання голосового апарату.

З самого початку хотілося б відзначити, що спів вимагає величезної зосередженості уваги, мобілізації емоційних і психічних ресурсів, а також інтелектуальної енергії співака. Тому необхідно пам'ятати про важливість дотримання «правил безпеки», існуючих як раз для того, щоб вокаліст не зірвав і не втратив свій голос якщо і не назавжди, то на довгий час, а також для того, щоб голос завжди звучав соковито, яскраво. У загальному і цілому, щоб голосовий апарат був в оптимальній своєю формою. Давайте ж перейдемо до цих правил.



«ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ» ДЛЯ ВОКАЛІСТА

1. Ваше заняття вокалом не повинно тривати більше 45 хвилин без перерви.

А ще краще, якщо через кожні 15 хвилин заняття, будь то виконання вокальних вправ або робота над музичною композицією, ви будете робити перерви в 5 хвилин.

Особливо це важливо пам'ятати новачкам в співі: коли голосовий апарат вокаліста ще не звик до великих навантажень і голос ще не поставлено - не потрібно робити надмірних зусиль і намагатися форсувати свою вокальну розвиток! Таким чином, ви не допоможете, а тільки нашкодите собі, вже будьте впевнені.

Найчастіше новачки співають на зв'язках, і буквально через 20-30 хвилин співу у них починає боліти горло, голос сідає і трохи стає хриплим - це в тому випадку, якщо ви ще й відразу вирішили виконувати складну композицію з високими нотами, наприклад, щось або з репертуару Вітаса. Не потрібно ставити рекорди Гіннеса за тривалістю вокальної тренування! Вокал - це не та сфера, де потрібно працювати день і ніч і чим більше ви будете працювати, тим швидше досягнете результату. Тут скоріше, навпаки, діє правило: тихіше їдеш - далі будеш. Ідіть в своєму вокальному розвитку маленькими, але зате регулярними кроками.

Ось що дійсно важливо в співі - так це регулярність занять. І якщо ви хочете навчитися красиво і правильно співати - займатися вам потрібно як мінімум три рази на тиждень по 45 хвилин. Новачкам я настійно рекомендую не займатися довше 45 хвилин в день.

Якщо ви вже маєте певний вокальний досвід, можете займатися в сумі і більше 45 хвилин, наприклад, 2-3 години в день, але в будь-якому випадку, розбивайте своє заняття так, щоб одна його частина не перевищувала 45 хвилин.

2. Скажіть «ні» деяких продуктів до початку занять співом або перед виступом.

Які ж продукти не слід вживати і пити? Це, так звані, дратівливі горло і зв'язки продукти: насіння, горішки, чіпси, печиво, холодне морозиво. У загальному і цілому, слід уникати дуже холодних і дуже гарячих, а також сильно гострих і сильно солоних продуктів.

Не рекомендується пити: кава і чорний чай - вони сушать зв'язки. і ні в якому разі не можна пити газовану воду - мало того, що вона подразнює слизові оболонки рота, так ще і в самий непотрібний момент ці гази можуть почати виходити, я вже описувала один випадок тут, можете прочитати.

Якщо все ж ви вирішили випити чаю: пити його можна тільки без цукру, солодкий чай може викликати несмиканіе зв'язок!

3. Позбавляємося від шкідливих звичок.

Детально про шкоду алкоголю для вокаліста я писала тут.

Єдино, що хотілося б ще додати. Щоб хто не говорив про те, що алкоголь добре розігріває горло перед співом і що майже всі професійні співаки п'ють і нічого ж з ними не трапляється, голос нікуди не дівається і т.д. і т.п. Я відповім наступне: якщо ви хочете досягти високого вокальної майстерності, особливо, якщо ви дотримуєтеся класичної вокальної техніки (академічний оперний вокал), то алкоголь, якщо і не дасть свого голосу повністю деградувати, а й розвинути його він вам також не дозволить, якщо ви будете його регулярно вживати.

Не варто рівнятися на українських зірок шоу-бізнесу, у багатьох з них дуже слабкий вокал, досить згадати Глюкозу (недавно на Youtube почула, як вона співає своїм нормальним голосом, без електронної обробки - так ось у неї його майже немає) або Катю Лель.

  •  

Що я маю на увазі під регулярним вживанням алкоголю? Це один і більше разів на тиждень. Я не кажу, що алкоголь тепер потрібно викреслити раз і назавжди зі свого життя - ви його можете як і раніше вживати у свята та дні народження, але в малих дозах.

А ось про що вже точно слід забути - так це про куріння. Тут, думаю, тепер все ясно: крім шкоди вашому організму в цілому, більш важливим для вокаліста є шкода, що наноситься нікотином легким, слизових оболонок рота і горла. І тут, для ілюстрації вам явний приклад того, як можна споганити свій голос в прямому сенсі цього слова «всього лише на всього» курінням - це прокурений голос Алли Пугачової. Всі ви напевно прекрасно пам'ятаєте, який у неї був тоненький, приємний високий голос, досить згадати «Іронію долі», де її голосом озвучується пісня «Мені подобається», яку співає головна героїня. І що сталося з її голосом, також все прекрасно знають. Мене особисто ще в дитинстві вражав той факт, чому вона не втрачає свій статус Примадонни української естради, коли у неї такий прокурений голос. У тій же Лариси Доліної або Валерії голос набагато красивіше, але, тим не менш, статус дан, і вона пожинає плоди колись вміло засіяних «насіння популярності».

4. Важливе застереження дівчатам і жінкам: не рекомендується займатися співом в перші три дні менструації.

Сама недавно тільки дізналася про це і поспішаю з вами поділитися важливою інформацією, як то кажуть, хто попереджений, той озброєний.

Вся справа в тому, що під час менструації м'язи, що забезпечують підтримку діафрагми знизу «зайняті» відторгненням шару ендометрія від слизової оболонки матки. І як би дівчата і жінки не старалися, в перші три дні менструації від цих м'язів неможливо домогтися повноцінної роботи. Але це ще не все.

Під час менструації, а у деяких представниць слабкої статі і в перед менструальний період, до більшості слизових поверхонь в організмі жінки збільшується приплив крові, і зв'язки - не виняток. Вони збільшуються в розмірах, стають більш неповороткими і, що найголовніше (!) - набагато гірше змикаються. Якщо в ці дні зв'язкам нанести мікротравму, що дуже легко зробити співачці через недосвідченість і вокальної неписьменності навіть просто під час розспівування, - це може привести до утворення вузлів на зв'язках або навіть крововиливу в гортань.

Думаю, тепер ви розумієте всю серйозність і важливість даного застереження. Звичайно, можливо, з вами цього і не станеться, але як то кажуть, береженого Бог береже, не варто ризикувати своїм здоров'ям.

Ну, а якщо у вас почалися місячні якраз за день або навіть в день давно запланованого виступу, що робити в такому випадку? - справедливо запитаєте ви. Я пропоную відмовитися від складного репертуару - якщо там багато високих нот для вас або інших технічно складних вокальних прийомів - не співайте цю музичну композицію. Якщо ж виступаєте ви з легкими для вас піснями - то, я думаю, нічого страшного не трапиться. Весь сенс у тому, щоб в перші три дні менструації сильно не напружувати ні м'язи, що підтримують діафрагму знизу, ні свої гортань і зв'язки.

Ну, а тепер перейдемо до другої частини статті і поговоримо про режим співака.

ПОРАДИ ПО РЕЖИМУ ДЛЯ ВОКАЛІСТА

  1. Намагайтеся добре висипатися. Виспався вокаліст краще справляється з технічно складними вокальними прийомами, у нього вище концентрація і більше сил для освоєння нових вокальних вправ і музичних композицій. Дорослій людині, як відомо, необхідно спати 7-8 годин на добу, в більш молодому віці - 9 год на добу. У будь-якому випадку, важливо відчувати себе виспався і бадьорим, тому що для занять вокалом, насправді, потрібно досить багато фізичних сил.
  2. Їсти слід за 2-3 години до заняття вокалом. Ви не повинні відчувати сильного голоду, але і переевшім ви також бути не повинні. У першому випадку, знову через те ж, що і в першому пункті - вам необхідно мати досить багато фізичних сил і енергії для занять вокалом. У другому випадку - якщо ваш шлунок буде переповнений їжею, це буде заважати роботі діафрагми, і ви не зможете якісно позайматися, тому що вам просто напросто буде важко співати. Як ви розумієте, все це вірно і для виступів.
  3. Під час заняття вокалом необхідно зволожувати зв'язки і ще краще - приміщення. Для зволоження зв'язок під час заняття вокалом найкраще пити просту негазовану воду. Зайва сухість повітря може пошкодити голосу. У таких випадках слід забезпечити зволоження повітря спеціальними зволожувачами або ставити на радіатори опалення судини з водою. Корисно систематично полоскати лужними водами типу «Боржомі» рот, глотку, носоглотку. Лужна вода добре видаляє слиз і сприяє нормальній функції слизових оболонок.
  4. Загальні правила для всіх людей, важливі і для співака.

Ну і звичайно ж, не забуваємо що співак, як і будь-який інший чоловік, повинен стежити в цілому за своїм здоров'ям і станом імунітету. Особливо важливо для співака мати високий імунітет проти простудних захворювань. А для цього необхідно загартовуватися, мати щоденну помірне фізичне навантаження. Якщо ви займаєтеся спортом - чудово, от тільки потрібно займатися ним без перевтоми, без фанатизму.

Побільше гуляйте на свіжому повітрі, уникайте контактів з хворими людьми (я маю на увазі саме хворих на простудні захворювання, які легко передаються повітряно-крапельним шляхом). Також важливо добре і різноманітно харчуватися - щоб були сили і енергія.  

Немає коментарів:

Дописати коментар

 Мистецька акція Великодній кошик для Захисника   Усі кошти зібрані передано родинам наших мужніх Захисників.   У заході приймали участь вих...